چاپ افست
تاریخچه چاپ آفست
چاپ افست چیست
چاپ افست که در چاپ تجاری، لیتوگرافی افست یا لیتو افست نیز نامیده می شود روش چاپی بسیار پرکاربرد است که در آن تصویر مرکب روی صفحه چاپ بر روی یک استوانه لاستیکی چاپ می شود و سپس به کاغذ یا مواد دیگر منتقل می شود. سیلندر لاستیکی انعطاف پذیری بالایی دارد و اجازه چاپ روی چوب ، پارچه ، فلز ، چرم و کاغذهای خشن را می دهد. چاپ افست می تواند چاپ های واضح ، جزئیات خوب و تصاویر با رنگ های غنی و دقیق را تولید کند در حالی که یک چاپگر معمولی نمی تواند با این کیفیت بالا عمل کند.
چاپ افست یکی از بهترین و محبوب ترین انواع چاپ است که باعث شده بسیاری از چاپخانه ها و مراکز چاپ از این نوع چاپ بشدت استقبال کنند. این نوع چاپ که مزایای بی نهایت و چشمگیر آن باعث شده است که معایب آن به چشم نیایند، روز به روز درحال پیشرفت است و عملکرد آن در حال توسعه است. هزینه بسیار کم و سرعت و تجربه کاری عالی ای که این چاپ به کاربر منتقل می کند، باعث شده است که نسبت به سایر روش های چاپ با استقبال بیش تری مواجه شود.
مراحل چاپ افست
قبل از اینکه حتی وارد مرحله طراحی شوید، شما باید به این توجه کنید که می خواهید چه کاری را انجام دهید. برنامه تان را برای جنس کاغذ، چه نوع کاغذی برای چاپ و چه متنی برای چاپ و ….. آماده کنید. شما باید تمام طرح ها و ایده ای خود را در رابطه با اینکه می خواهید چه کارهایی قرار است انجام دهید را بر روی کاغذ قرار پیاده سازی کنید.
سپس وارد مراحل چاپ افست می شویم:
فرآیند طراحی در چاپ افست
یکی از مهم ترین مراحل، طراحی و آماده سازی فایل ها برای چاپ می باشند. کسی که این مسئولیت را برعهده می گیرد بایستی بشدت حرفه ای بوده و با توجه به خواسته شما و شرایط موجود بهترین طرح ها را انجام دهد. زیرا یک طراحی خوب می تواند باعث شود که محصول نهایی شما بازخورد بسیار خوبی برای شما داشته باشد و باعث افزایش مشتریان شما شود. وقتی از طراحی سخن می گوییم فقط منظورمان این نیست که طرح چاپی روی کاغذ چگونه باشد. بلکه علاوه بر آن بایستی کلیه تمهیداتی که مربوط به چاپ می شود اعم از نوع کاغذ مورد استفاده و…. را نیز برنامه ریزی و طراحی کرد.
لیتوگرافی در چاپ افست
این مرحله به گونه ایی، پلی میان مرحله طراحی و چاپ می باشد. بدین صورت که یکی از مهم ترین روند های طراحی این است که متن و تصویری را که میخواهیم روی کاغذ چاپ شود، توسط لیزر بر روی ورقه های آلومینیومی که به آن ها زینک گفته می شود حک می شوند. در لیتوگرافی فایلهایی که آماده به چاپ هستند را به صورت رنگ به رنگ بر روی زینک ها پرینت میکنند. بدین ترتیب چندین زینک برای رنگ های متفاوت ایجاد می شوند. چاپخانه برای انجام پروسه چاپ از این صفحات برای چاپ هر رنگ استفاده میکنند.
قالب سازی در چاپ افست
اگر برای مثال شما قصد این را داشته باشید طرح هایی مانند جعبه های پیتزا یا طرح های خاص دیگری داشته باشید و بر روی آن ها چاپ را انجام دهید، باید مرحله قالب سازی را بگذارنید تا با استفاده از قالب های تخته نئوپان فرم کلی طرح مورد نظر را ایجاد کنیم و با استفاده از الگو ایجاد شده بتوانیم طرح های مشابهی ایجاد کنیم.
فرآیند چاپ در افست
فرآیند چاپ یکی از مهم ترین و حساس ترین و همچنین تخصصی ترین مرحله چاپ افست می باشد. با اینکه این کار توسط دستگاه هایی انجام می شود، اما عدم داشتن تسلط کافی بر روی آن ها باعث می شود از روند کلی چاپ آگاهی کامل نداشته باشیم و در مواردی که با چالش های مختلفی مواجه شویم توانایی حل چالش را نخواهیم داشت. در این مرحله تمام آن چه را که برای آن طرح و ایده داشتید و برای آن برنامه ریزی کرده بودید به بار می شینند و می توانید نتیجه نهایی کار خود را ببینید.
همانطور که گفتیم فرایند چاپ با استفاده از دستگاه های تخصصی انجام می شود. این دستگاه ها از بخش هایی به نام ستون رنگ هستند که تعداد آن ها از 1تا 5 در دستگاه های مختلف متغیر است. اما عموما دارای 4 ستون رنگ هستند. ستون رنگ پنجم که در بعضی از رنگ ها موجود می باشد برای رنگ های خاصی است که نمی توان از ترکیب رنگ های اصلی بدست آورد. رنگ هایی مانند طلایی، نقره و ….
در هریک از ستون ها، رنگ های مجزایی بر روی کاغذ ها چاپ می شود که با ترکیب رنگ ها در ستون ها به یک رنگِ هدف خاصی میرسیم. در این ستون ها زینک یا همان صفحه فلزی ای که متن و تصویر طراحی شده ما بر روی آن لیزر شده بود، به وسیله غلطکی به نام غلطک آب مرطوب می شود. این کار به این علت انجام می شود که آب چربی یا بهتر بگوییم مرکب و جوهر رنگ را دوست ندارد. پس قسمتی از زینک مرطوب می شود که قرار نیست بر روی کاغذ چاپ شود.
وقتی فرایند چاپ شروع می شود رنگ از بین غلطک های کوچکی می گذرد و به زینک می رسد و آن قسمتی از زینک که قرار است بر روی کاغذ چاپ شود، رنگی می شود.
زینک بر روی غلطک زینک قرار دارد و رنگ در آنجا بر روی زینک قرار می گیرد. پس از آن زینک و غلطک لاستیکی بر روی یکیدیگر می چرخند و رنگ تصویر و طرحی که در زینک به غلطک لاستیکی یا غلطک چاپ منتقل می شود. پس از آن کاغذ ورودی به دستگاه از بین غلطک فشار و غلطک پلاستیکی عبور می کند و طرح ما بر روی آن قرار می گیرد. در ادامه راه جوهر، با هوای گرم و سرد خشک می شود و بر روی نقاله خروج قرار می گیرد. این فرایند در ستون های مختلف انجام می شود تا طرح ها و رنگ های نهایی به ما تحویل داده شود.
روکش گذاری در افست
پس از این که چاپ انجام شد باید فرایند روکش گذاری با استفاده از یووی و سلفون کشی انجام شود. کیفیت موادی که برای روکش گذاری انتخاب می شوند بسیار مهم است و اگر برای مثال از یک روکش یووی از یک شرکت نامعتبر استفاده کنید ممکن است که پس از چند ساعت روکش از روی کاغذ کنده بشود و خب طبیعتا این اتفاق، ارزش و کیفیت کار ما را پایین می آورد. پس از روکش های با کیفیت استفاده کنید.
صحافی در افست
اگر سفارش شما تراکت های تبلیغاتی جدا از هم بود یا کارت های ویزیت جدا از هم، نیازی به طی کردن این مرحله نیست. زیرا این مرحله صرفا برای این است که جلد و صفحات را به هم بچسباند و معمولا برای کتاب ها و مجلات و امثالهم نیاز است.
انواع دستگاه چاپ افست
دستگاه افست وب رول
دستگاه های چاپ افست وب ، رول های مداوم کاغذ را از طریق دستگاه چاپ تغذیه می کنند. پس از چاپ صفحات، آنها جدا شده و برش داده می شوند.در این نوع دستگاه چاپ افست، سیلندرها سه گانه افست به شکل عمودی قرار دارند و از این نوع دستگاه چاپ افست برای چاپ نشریات با حجم بالا ، مانند روزنامه ها، مجلات و کتاب های بازار انبوه استفاده می شود همچنین چاپ رول در سرعت بالا می تواند تا 60 هزار نسخه از فرم مربوط به خود داشته باشد.
دستگاه افست شیفت-فد
به واسطه دستگاه افست شیت-فد که یکی عمومی ترین دستگاه های چاپ است، جوهر از یک صفحه پلاستیکی عبور و به سطح فلزی مخصوص چاپ و بعد ازآن به برروی کاغذ منتقل می شود. سیستم چاپ افست شیت-فد برروی کاغذ، مقوا، پلاستیک قابل استفاده است اما باید دارای سطح صاف باشد.
دستگاه افست GTO
یکی از کم هزینه ترین و بهترین گزینه برای چاپ افست در تیراژ پایین استفاده از دستگاه چاپ افست GTO است. اندازه ای که می توان با این دستگاه چاپ کرد 35*25 سانتی متر است که به اصطلاح به آن نیم ورقی نیز گفته می شود.
دستگاه چاپ افست دو ورقی
به دستگاه هایی 2 ورقی می گویند که سیلندرآن به اندازه 70*50 باشد. این از دستگاه چاپ افست در این ایران بیشترین کاربرد را دارد به این خاطر که دارای سرعت بالا در چاپ و هزینه مناسب است.
دستگاه افست 4.5 ورقی
بزرگ ترین دستگاه برای چاپ افست دستگاه 4.5 ورقی به اندازه 100*70 است. دستگاه افست 4.5 ورقی برای پروژه هایی که نیاز به تیراژ یا اندازه بالاتری دارند را ساپورت می کند. اما هزینه نگهداری این دستگاه بسیار بالا بوده و تفاوتی با دستگاه 2 ورقی ندارد. ادازه کاغذ 90*60 سانتی متری با این دستگاه چاپ می شود.
تفاوت دستگاه افست وب رول با دستگاه افست شیفت-فد
در چاپ شیت دو کاغذ باهم چاپ نمی شود به این خاطر که دستگاه های چاپ شیت دارای 4 رنگ هستند و مناسب برای چاپ یک روی کاغذ است اما دستگاه های چاپ افست رول به راحتی دو کاغذ همزمان چاپ می شوند به این علت که تنها عملیات چاپ را انجام نمی دهد، بلکه عملیات چاپ، خشک کنی را به صورت همزمان انجام می دهد. هزینه چاپ با دستگاه رول وشیت هم تفاوت دارد اگر تیراژ بالای 20 هزار باشد بهتر است از کافذ های نازک استفاده شود در حالی که چاپ افست شیت در تیراژ 5000 به صرفه است.
این نوع از چاپ برای چاپ بروشور و چاپ سربرگ در تیراژ بالا بسیار بسیار مناسب است
چاپ افست چیست
یکی از معروف ترین انواع چاپ است که برای چاپ در تیراژ های بسیار بالا استفاده می شود
چاپ دیجیتال بهتر است یا چاپ افست؟
بستگی به نوع چاپ شما دارد.اگر چاپ شما از نوع تیراژ پایین است چاپ دیجیتال برای شما بهتر است.منظور از تیراژ پایین ، تا 200 عدد می باشد اما از نظر هزینه ای افست به صرفه تر است
بهترین مرکز چاپ افست
پارسی چاپ یکی از معروف ترین و معتبرترین مراکز چاپ افست می باشد
مزایای چاپ افست
- مقرون به صرفه ترین روش برای کارهای بزرگ چاپی
- هرچه بیشتر چاپ کنید قیمت هر صفحه ارزان تر است
- می تواند انواع متنوعی از کاغذ را در خود جای دهد
- دارای جوهرهای فلزی و فلورسنت
- بالاترین کیفیت چاپ ممکن با جزئیات دقیق و مطابقت رنگ
معایب چاپ افست
- برای چاپ با تیراژ بالا مناسب نیست
- به دلیل نیاز به تهیهی زینک و پلیت، عمل چاپ زمان بر خواهد بود
- زمانی که اپراتور اطلاعات را برای دستگاه چاپ تعریف میکند، پس از شروع کار دستگاه، دیگر امکان تغییر اطلاعات وجود نداشته و تا پایان کار، اطلاعات اولیه به همان صورت چاپ میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!